Друк
PDF
21
листопада
2023

КУШНІР НЕ ЗАБЕЗПЕЧИВ ЕФЕКТИВНОЇ ВИСОКОПРИБУТКОВОЇ РОБОТИ КИЇВМІСЬКБУДУ


КУШНІР НЕ ЗАБЕЗПЕЧИВ ЕФЕКТИВНОЇ ВИСОКОПРИБУТКОВОЇ РОБОТИ КИЇВМІСЬКБУДУ ТА ОТРИМАННЯ ДИВІДЕНТІВ АКЦІОНЕРАМИ - ТЕРИТОРІАЛЬНОЮ ГРОМАДОЮ МІСТА КИЄВА, А ТОМУ КОНТРАКТ З НИМ МАЄ БУТИ РОЗІРВАНИЙ


   Першому заступнику Голови
                                                               Постійної комісії Київської міської ради
                                                               з питань бюджету, соціально-економічного    
                                                               розвитку та інвестиційної діяльності
                                                               Депутату Київської міської ради
                                                               Пашинній Лілії Василівні
 
                                                               Інвестора житлового комплексу ________                     
                                                               _________________________________
                                                               П.І.Б.
                                                               Адреса:
                                                               Телефон
                                                               Електронна пошта
 
Шановна Лілія Василівна!
 
Після відомих журналістських розслідувань щодо розкішного життя керівника АТ ХК «Київміськбуд» Кушніра, купівлі ним маєтку у Монако вартістю майже мільярд гривень, Київрада створила Тимчасову контрольну комісію з питань перевірки діяльності ПрАТ "ХК "Київміськбуд", а також інформації, оприлюдненої у журналістських розслідуваннях.
На днях було оприлюднено інформацію про перші висновки цієї комісії.
З них слідує, що у всіх проблемах Київміськбуду винні самі інвестори, а Кушнір  святий і непорочний як сльоза комсомолки і підлягає негайній канонізації – акі рівноапостольний святий.
А ще проблеми обумовлені начебто тим, що Київміськбуду накинули проблемні об’єкти Укрбуду, на які тіпа Київміськбуд дуже розорився.
Правда, за словами колишнього керівника Укрбуду Микитася – після передачі об’єктів, Київміськбудом  продано приміщень Укрбуду на 3.9 млрд грн, а  вкладено в об’єкти Укрбуду лише 1.1 млрд. ДЕ 2.8 млрд грн?!
Тобто, насправді – це Укрбудівські об’єкти виступили донором для підживлення фінансового стану Київміськбуду.
Комісія не помітила жодних зловживань і порушень, правда так і невідомо – звідки у Кушніра взялось 20 мільйонів євро на купівлю палацу у Монако, в той час як у «Київміськбуду» грошей на відновлення будівництва недобудов нема.
Але ладно, будемо вважати, що комісія виконала поставлене завдання по відбілюванню Кушніра, а справжню перевірку буде здійснювати уже інша комісія – коли в Києві зміниться влада.
Проте, навіть без матеріалів перевірки, аналіз ефективності діяльності «Київміськбуд», за даними фінансової звітності «Київміськбуду» взятої з відкритих джерел показує, що Кушнір І. М. не забезпечив ефективної роботи підприємства. Чиста рентабельність підприємства символічна, та не перевищує 1-3%.
З таблиці нижче ми бачимо, що за 2014-2020 роки (з 2021 року Київміськбуд не оприлюднює фінансову звітність) чиста рентабельність господарської діяльності АТ ХК «Київміськбуд» була в межах жалюгідних 1-3% (лише в 2015 році склала 4.4%) та мала тенденцію до зменшення скотившись за останні роки до чисто символічного 1%. А за 2021 рік Київміськбуд звітність уже не оприлюднив (і це ще до війни), слід розуміти, щоб «нє трєвожить» публіку.
Таким чином, навіть якщо не брати два останні роки коли йде повномасштабна війна з росією, якщо не брати до уваги і результати «ковідного» 2020 року, а брати лише 2014-2019 роки коли в Києві був колосальний бум у будівельній галузі, коли будівельні компанії отримували гіперприбутки, а власники таких приватних компаній, хвалились в інтернеті, як вони через день міняють новий «Порш» на ще новіший «Мазераті», навіть в цей період, була одна єдина будівельна фірма в Києва – яка всі ці роки ледве животіла, працюючи практично без прибутків, на рівні чисто символічної рентабельності в 1-3%, яка до того ж постійно, з кожним роком зменшувалась – це «Київміськбуд».
Відповідно, сплачуючи нам акціонерам (Територіальній громаді, якій належить 80% акцій) у вигляді дивідендів  – суто символічну суму в пару десятків мільйонів гривень. Насправді, враховуючи багатомільярдні об’єми виручки «Київміськбуду» та відому гіперприбутковість цієї галузі в 2014-2019 роках) це чисто символічні суми дивідендів – ну один раз Кушніру з’їздити на Еверест чи на вікенд в Монако. І навіть нараховані дивіденти – не всі перераховані.
Будь які акціонери, приватної будівельної фірми за такі плачевні результати давно погнали б з посади брудним віником такого керівника підприємства за такі ганебні економічні результати. Більш того, така низька ефективність роботи – уже давно була б підстава для розірвання контракту навіть з керівником державного підприємства. І лише один Кличко (та деякі фракції у Київраді) насмердь груддю прикривають Кушніра – нє замааааай! Можливо тому, що по слухам Кушнір – є спонсором одразу кількох політичних проектів у Київраді, а тому користується глибокою любов’ю як Кличка так і цих фракцій.
При цьому, всіх цих плачевних результатів впритул не помічав ні попередній склад Наглядової ради Київміськбуду – призначеної Кличком (Голова – Гудзь А.А. (директор департаменту комунальної власності КМДА) , Слончак В. В. і Спасибко О. О. останні були заступниками Кличка) ні теперішній склад Наглядової ради Київміськбуду, який складається з того ж самого Гудзя А. А., правда уже не голова, заступника Кличка  Поворозника М.Ю. і вєрнєйшого х вєрнєйших Кличку – заступника Кличка, Секретаря Київради Бондаренка В.В.).
Враховуючи вищезазначене, прошу Вас шановна Лілія Василівна, звернутись до Голів профільних комісій – Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності та Постійної комісії Київради з питань власності та регуляторної політики з проханням винести на найближчі засідання цих Комісій розгляд цього мого звернення, за результатами якого – ініціювати звернення Комісії до Київського міського голови щодо вираження недовіри керівнику АТ ХК «Київміськбуд» Кушніру І. М. та членам наглядової ради Поворознику М.Ю., Гудзю А.А. та Бондаренку В.В., та їх звільнення, а також прошу вас, як суб’єкта законодавчої ініціативи в Київській міській раді розробити та зареєструвати проект відповідного рішення Київради про вираження недовіри вищезазначеним посадовим особам.
Також прошу вас ініціювати перед головами цих комісій, щоб на розгляд цього мого звернення на комісії – мене було запрошено на комісію – де я хочу особисто викласти додаткові пояснення щодо даного питання.
 
Додатки:
1 Таблиця з розрахунком чистої рентабельності АТ ХК «Київміськбуд» за 2014-2020 роки
2 Посилання на звітність АТ «Київміськбуд» за 2015-2020 роки (у звіті за 2015 рік в колонці «за попередній період» результати за 2014 рік).
 
2015 https://kmb.ua/wp-content/uploads/2017/11/Zvit-KMB-za-2015-rik.pdf
 
2016 https://kmb.ua/wp-content/uploads/2017/11/Zvit-KMB-za-2016-rik.pdf
 
2017 https://kmb.ua/wp-content/uploads/2018/04/Zvit-KMB-za-2017-rik.pdf
 
2018 https://kmb.ua/wp-content/uploads/2019/04/zv%D1%96t-kmb-za-2018-r%D1%96k.pdf
 
2019 https://kmb.ua/wp-content/uploads/2020/04/zv%D1%96t-kmb-za-2019-r%D1%96k.pdf
 
2020  https://kmb.ua/wp-content/uploads/2021/04/zv%D1%96t-kmb-za-2020-r%D1%96k.pdf
 
З повагою
 
______________                              _______________________  ___________
      Дата                                                                                                П.І.Б.                                   Підпис

Автор: Олександр Дядюк

Please register or login to add your comments to this article.
Joomla 1.6 Template
Joomla 1.6 Template
Russian English French German Italian Portuguese Spanish Ukrainian